Gezocht

Taalvrijwilliger

1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om goed mee te kunnen doen.
Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met één of meer uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans op een zelfredzamer en gelukkiger leven.

 

Dat kun je bijvoorbeeld doen door in de bibliotheek aan de slag te gaan als vrijwilliger. Je begeleidt dan deelnemers in een klein groepje met lezen, schrijven of spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met je groepje, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst.

 

Maar het kan ook bijvoorbeeld door individueel te oefenen. Met bijvoorbeeld de volgende personen (uiteraard fictief, maar om een beeld te geven van de mogelijkheden):

 

Sofia komt uit Roemenië. Sofia is een jonge moeder en spreekt nog maar weinig Nederlands. Zij is al aan de slag gegaan om Nederlands te leren. Ze volgt Nederlandse les bij Curio en wil graag extra oefenen met een taalvrijwilliger bij de Bibliotheek.

 

Elisa en Raya zijn moeder en dochter en komen uit Spanje. Elisa spreekt alleen Spaans, de dochter Raya spreekt Spaans en Engels. Ze zijn nog maar kort in Nederland en willen graag Nederlands leren. Samen willen ze met een taalvrijwilliger aan de slag om te oefenen met spreken in het Nederlands.

 

Emine is nog maar net in Nederland. Begin volgend jaar verwacht zij haar eerste kindje. Ze wil heel graag Nederlands leren met een taalvrijwilliger. Haar partner kan meekomen om te helpen met vertalen.

 

Interesse? Laat het weten via vraag@taalsteenbergen.nl