Nieuws

Stemmen. Hoe en op wie?

Stemmen met Steffie 
De verkiezingen voor Tweede Kamer zijn op 17 maart. Door corona wordt het stemmen deze keer heel anders. Ook het stembiljet is moeilijker. Steffie legt je alles uit over hoe je kan stemmen.

 

Verkiezingskrant in gewone taal  
Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal. Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom maakte Stichting Lezen en Schrijven de Verkiezingskrant in gewone taal.

 

Stemwijzer  
Er zijn iedere verkiezingen allerlei websites die je kunnen helpen met kiezen op welke partij je zou kunnen stemmen. Ook Steffie heeft een kieskompas gemaakt. Maar deze is in makkelijke taal en met extra uitleg.

 

 

 

 
 

Informatie om door te sturen aan je taalmaatje met Arabisch of Tigrinya als moedertaal. Voor extra uitleg over het stemmen en de stempas zelf.