Nieuws

7 t/m 13 september Week van Lezen en Schrijven

Kom in actie tegen laaggeletterdheid

 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.  Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die wel taalvaardig zijn. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Ook in de gemeente Steenbergen wordt daar gehoor aan gegeven. 

 

Activiteiten
Zo worden deze week via de leesmediaconsulenten van de bibliotheek West-Brabant op alle basisscholen in Steenbergen bloemzaadzakjes verspreid. “Samen planten we zaadjes voor een betere taaltoekomst.” Via de VoorleesExpress worden de zaadjes ook uitgedeeld om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

 

Taalcafé 

Bibliotheek Steenbergen is per 1 september weer op de reguliere tijden open. Ook het Taalcafé kan dus weer starten. Vanaf donderdag 10 september, iedere donderdag van 13.45 uur tot 14.45 uur in de bibliotheek in Steenbergen, Blauwstraat 30. De eerste keer zal er ook een stadsheraut aanwezig zijn. Deelnemers van het Taalcafé die het leuk vinden kunnen een rondleiding door het centrum van Steenbergen krijgen. Er worden leuke quizvragen gesteld om zo ook een praatje te hebben tijdens de wandeling. Het Taalcafé is een initiatief van Bibliotheek West-Brabant i.s.m. VluchtelingenWerk Steenbergen.

 

Taalvrijwilligers

Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Dan is Taalvrijwilliger worden misschien iets voor jou!

Kijk eens hier.